لزوم شرکت در دور دوم انتخابات مجلس
مجلس شورای اسلامی در قانون اساسی و در کل سیستم جمهوری اسلامی از اهمیت ویژه ای بر خوردار است .به گونه ای که نوع طبقه بندی احزاب و حتی تعداد افراد هر حزب و دیدگاهی درمجلس نوع تصویب قوانین و حتی بودجه بندی های کشوررا تغیر خواهد داد . با نظر به این موضوع ، اهمیت انتخابات و افراد راه یافته به مجلس روشن می شود. در این باره روزنامه ایران در یادداشتی به قلم آذر منصوری نوشت:
مرحله دوم انتخابات مجلس شورای اسلامی اگرچه از قوانین و روند حاکم بر مرحله اول انتخابات پیروی میکند، اما با دور ابتدایی تفاوتهایی دارد. برای نمونه در مرحله اول انتخابات دهمین دوره مجلس شورای اسلامی 4 هزار و 800 نامزد وجود داشت که در 222 حوزه انتخابیه 30 استان کشور با یکدیگر رقابت میکردند. همچنین بنا به اعلام رسمی وزارت کشور، شمار واجدین شرایط رأی دادن در مرحله اول 50 میلیون نفر بود؛ تنوع و تکثر کاندیداهای مرحله اول در کنار شمار بالای انتخاب کنندگان و انتخاب شوندگان، شور و نشاط ویژهای ایجاد کرد و سبب مشارکت وسیع و گسترده مردم شد. اما در مرحله دوم انتخابات 136 نامزد بیشتر در معرض آرای مردم نیست؛ تکلیف نمایندگان تهران و شماری از کلانشهرها در مرحله اول مشخص شده و علاوه بر این واجدین شرایط رأی دادن در انتخابات دهم اردیبهشت ماه 17 میلیون نفر هستند که کمتر از یکسوم انتخاب کنندگان هفتم اسفند به شمار میآیند.
نگاهی به ادوار گذشته انتخابات مجلس شورای اسلامی نیز نشان میدهد استقبال شرکت کنندگان در مرحله دوم انتخاباتهای پارلمانی، سیر نزولی داشته و بر این اساس، تعداد افرادی که در مرحله دوم انتخابات پای صندوقهای رأی میآیند، بسیار کمتر از کسانی است که در مرحله اول انتخابات در شعب اخذ رأی حاضر میشوند. اما باید توجه داشت اهمیت ویژه و شرایط حاکم بر دور دوم انتخابات دهمین دوره مجلس شورای اسلامی که قرار است دهم اردیبهشت ماه برگزار شود، میتواند این عرف را دگرگون کند، زیرا با وجود اینکه انتخابات اسفند 94، تکلیف اغلب کرسیهای مجلس دهم را روشن کرد، اما 68 صندلی به دلیل به حد نصاب نرسیدن آرای نامزدها، خالی مانده است.
عددی که تغییر آرایش سیاسی مجلس، وزنکشی فراکسیونهایی را که احتمالاً در آینده شکل خواهد گرفت تحت تأثیر قرار دهد و نقش تعیین کنندهای در شکلگیری اکثریت ایفا کند.
در انتخابات دور دوم نیز همانند مرحله اول، رقابت اصلی بین دو جریان اصلاحطلب و اعتدالی از سویی و اصولگرایان از سوی دیگر است و هر دو جریان با جدیت در تلاش هستند اکثریت مجلس آینده را در دست خود گیرند.
رقابتهای دو لیست مطرح در دور اول یعنی فهرست امید و اصولگرایان در مرحله دوم از آن جهت واجد اهمیت است که هر کدام از طرفداران گفتمانی این دو فهرست برای اکثریت یافتن، نیازمند پیروزی در رقابت جمعه پیش رو هستند.
بنابراین میتوان نتیجه گرفت که همان اهمیت و استدلالهایی که برای ضرورت حضور مردم در پای صندوقهای رأی در 7 اسفند وجود داشت، برای انتخابات 10 اردیبهشت هم مصداق دارد.
پایگاههای رأی هر دو گفتمان حامی و منتقد دولت برای تکمیل فرآیند انتخابات و مؤثرتر بودن گام اول در مرحله اول انتخابات، شایسته است که مرحله دوم را نیز جدی بگیرند زیرا طرفداران هر گرایش سیاسی اگر از اهمیت رأی انتخابات مرحله دوم غفلت کنند، بعید نیست که اندوختههای خود در مرحله اول را در مخاطره از دست دادن اکثریت «بهارستان» قرار دهند و به طور طبیعی، چنین وضعیتی خوشایند بدنه اجتماعی هیچ جناحی نیست.