خودخواهی،مانع ایجاد رابطه کلامی موثر بین زوجین
خودخواهی،مانع ایجاد رابطه کلامی موثر بین زوجین
وقتی انسان خود واقعی خویش را می یابد و به کرامت نفس خویش واقف می شود ، همین احساس کرامت وبزرگواری سرچشمه همه کمالات اخلاقی وتمایلات عالی می شود ، این نوع دوست داشتن خود که ناشی از معرفت نفس است ،نه تنها مذموم نیست ، بلکه سرچشمه رستگاری وسعادت انسان است ، از این نوع دوست داشتن تعبیر به خود دوستی می شود تا با قرینه منفی آن که (خودخواهی ) نامیده می شود اشتباه نشود.
نوع دیگری از دوست داشتن خود هست که نه تنها مذموم است بلکه سرچشمه همه رذایل
اخلاقی وامراض روحی انسان است که غالباً از آن به خود خواهی تعبیر می شود1 .وبه معنای خود را خواستن است .یعنی شخص دیگران را به چیزی نگیرد وتنها خودرا منظور بدارد و حقی را برا ی کسی قائل نباشد2 .
و این شایع ترین وعمومی ترین آفتی است که دامنگیر انسانها است اما متأسفانه مراتب قبح خودخواهی ونتایج شوم آن برای برخی روشن نیست وبه همین علت است که غالباً صفت خود خواهی را همردیف با یکی از صفات منفی و در مواردی حتی ضعیف تر به حساب می آورند .
در اعماق روان هر کس آرزوی دلبستگی به دیگران ونیز مورد علاقه بودن به خصوص میان همسران وجود دارد اما تا وقتی که افراد سلامتی روحی پیدا نکنند برای آنها سازش با دیگران ممکن نیست3 ،چرا که برای پیدایش محبت بین هر فرد با فرد دیگر دو شرط اساسی وجودداردکه یکی مربوط به طرف مقابل است که باید شایستگی در او وجود داشته باشد تا او را دوست بدارند ودیگری مربوط به خود فرد است که باید توانایی درک تجلیات روحی را داشته باشد و این امر منوط به آزادی از قید خود خواهی است4 .
زمانی که از زندگی زناشویی موفق سخن گفته می شود زن و شوهر ی است که در حالت طبیعی باشند نه زن و شوهر خود پسند که با شرایط دیگران کنار نمی آیند .
بسیارند زن و شوهرهایی که همیشه جملاتی نظیر من این خوراکی رادوست ندارم، من از رفتارپدرو مادر تو خوشم نیامدو….. می گویند در حالی که صفای زندگی زناشویی به این است که انسان به راحتی وآسایش همسر خود فکر کند 5 و هر یک در صدد جبران محبت های طرف مقابل بر آیند و مرهمی بر دردها و رنجهای همدیگر باشند هنگامی که خودخواهی های انسان از وجودش بیرون رود ارتباط کلامی او با همسرش که گاهی تحت این صفت زشت قرار می گیرد با خطری روبه رو نمی شود وسازش با یکدیگر برای آنها ممکن می گردد.
در نهایت با توجه به مطالبی که دراین بخش گذشت روشن می شود که زوجین برای برقراری ارتباطی محبت آمیز باید شیوه های خاص را بشناسند و به کار ببندند ومواردی را که ذکر گردید از عوامل برقراری روابط کلامی گرفته تا موانع برقراری روابط را اجرا کنند تا زندگی موفقی داشته باشند.
برگرفته از تحقیق پایانی ( راههای جلب محبت همسر)مرضیه بوستانی
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
1 . محمد علی، سادات، اخلاق اسلامی ، تهران، مرکز تربیت معلم، وزارت آموزش و پرورش ،1366،ص 94
2 مصطفی، حسینی دشتی ، همان ، ج3، ص 187
3 . ابراهیم ،امینی ، آشنایی با وظایف وحقوق زن ، قم ، مرکزچاپ نشر دفترتبلیغات اسلامی، حوزه علمیه قم ، ،1384، ص226،(اقتباس)
4 . محمد علی ،سادات، همان ، ص 108(اقتباس ).
5 . مارابل مورگان ، رازشاد زیستن و نشاط کامل درزندگی زناشویی موفق ، ترجمه صادق آسوده ، مشهد ، راهیان سبز، 1379،ص96، )تلخیص)